Wiosna zbliża się z każdym dniem coraz bliżej. Po zimie przyszedł czas na doładowanie akumulatorów. Kilka kolejnych notek postaram się poświęcić na proste i pyszne dania z warzyw i owoców, które pozwolą Wam szybko przebudzić się z zimowego letargu :-) Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie potrzebuję teraz bardziej niż zwykle solidnego energetyczno-witaminowego kopa. Dzisiaj mam dla Was zatem błyskawiczne danie - purée z batatów z dodatkiem świeżej bazylii. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są bogatym źródłem błonnika, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Nie dość, że zdrowe, to na dodatek przepyszne. Czy można chcieć czegoś więcej? :-)
Składniki:
-batat średniej wielkości
-garść listków świeżej bazylii
-3 łyżki tartej mozarelli lub innego sera, który się łatwo roztapia
Batata obieramy i kroimy na mniej więcej takie same kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok.10 min. Ja sprawdzam czy jest wystarczający miękki przy użyciu noża. Jeśli wchodzi gładko, to znaczy, że nasz słodki ziemniak jest już gotowy :-) Odcedzamy, a następnie wrzucamy batata do tego samego garnka, dodajemy bazylię i ser. Całość miksujemy blenderem. Dekorujemy listkiem bazylii lub garstką podprażonych orzeszków piniowych.
Smacznego!
gdzie kupujesz bataty?
OdpowiedzUsuńPS czekam na więcej przepisów :)
Róża
W każdym "lepszym" supermarkecie :) W delikatesach na Browarnej też bywają.
OdpowiedzUsuń