niedziela, 11 marca 2012

Purée z batatów

Wiosna zbliża się z każdym dniem coraz bliżej. Po zimie przyszedł czas na doładowanie akumulatorów. Kilka kolejnych notek postaram się poświęcić na proste i pyszne dania z warzyw i owoców, które pozwolą Wam szybko przebudzić się z zimowego letargu :-) Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie potrzebuję teraz bardziej niż zwykle solidnego energetyczno-witaminowego kopa. Dzisiaj mam dla Was zatem błyskawiczne danie - purée z batatów z dodatkiem świeżej bazylii. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są bogatym źródłem błonnika, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Nie dość, że zdrowe, to na dodatek przepyszne. Czy można chcieć czegoś więcej? :-)

Składniki:
-batat średniej wielkości
-garść listków świeżej bazylii
-3 łyżki tartej mozarelli lub innego sera, który się łatwo roztapia

Batata obieramy i kroimy na mniej więcej takie same kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok.10 min. Ja sprawdzam czy jest wystarczający miękki przy użyciu noża. Jeśli wchodzi gładko, to znaczy, że nasz słodki ziemniak jest już gotowy :-) Odcedzamy, a następnie wrzucamy batata do tego samego garnka, dodajemy bazylię i ser. Całość miksujemy blenderem. Dekorujemy listkiem bazylii lub garstką podprażonych orzeszków piniowych.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. gdzie kupujesz bataty?
    PS czekam na więcej przepisów :)
    Róża

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdym "lepszym" supermarkecie :) W delikatesach na Browarnej też bywają.

    OdpowiedzUsuń