czwartek, 29 marca 2012

Wiejska zapiekanka ziemniaczano-porowa na cieście francuskim

To był długi i dość wyczerpujący dzień. Wróciłam ze stajni po 21. O dziwo wciąż byłam pełna energii, więc postanowiłam spożytkować ją na przygotowanie na jutro dania, które będę mogła bez problemu wziąć ze sobą na treningi. Coś, co będzie równie smaczne na ciepło jak i na zimno i coś, czym będę się mogła bez trudu podzielić. Mój wybór padł na zapiekankę ziemniaczano-porową przepisu Tomka Woźniaka. Przepis ukazał się na łamach marcowego numeru Kuchni. Swoją drogą, według mnie, był to numer wyjątkowo bogaty w ciekawe przepisy i na pewno jeszcze niejeden post będzie poświęcony daniom właśnie z tamtego numeru :-) Przygotowanie zapiekanki zajęło mi nie więcej jak 20 minut + pieczenie ok.25 minut, dlatego polecam ją wszystkim tym, którzy wracają głodni do domu i mają w lodówce/zamrażarce rolkę ciasta francuskiego, jajka, żółty ser i śmietanę. Reszta tak naprawdę zależy od nas samych. W takiej zapiekance może się znaleźć wszystko: kiełbasa, szynka, cebula, cukinia, suszone pomidory, kawałki kurczaka, fasola lub na co tylko nam przyjdzie ochota :-) Taka zapiekanka daje duże pole do popisu, a ponadto jest dobrym sposobem na zrobienie generalnych porządków w lodówce i spożytkowanie produktów, których termin przydatności zbliża się wielkimi krokami...

Składniki (dla 3 osób):

-pół rolki ciasta francuskiego
-opakowanie kiełbasy krakowskiej w plasterkach
-4 ziemniaki
-300 ml śmietany 18%
-150g żółtego sera (u mnie gouda)
-2 jajka
-por
-sól, pieprz, gałka muszkatałowa
-pęczek świeżego tymianku (u mnie 1,5 łyżki suszonego)

Naczynie żaroodporne (u mnie owalna brytfanka o wymiarach ok.20 cm i 25 cm w najszerszych punktach) wykładamy ciastem francuskim i pieczemy 15 min. w temperaturze 180 st. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Gotujemy 8 minut w osolonym wrzątku. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, starty ser, ziemniaki oraz pokrojoną w paski/kostkę kiełbasę i posiekanego pora. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Mieszamy i wylewamy nadzienie na upieczony spód. Zapiekamy ok.25 minut w temperaturze 170 st. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. zdecydowanie to moje smaki ;)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER ZAPIEKANKA!ZAPRASZAM DO MNIE!

    OdpowiedzUsuń